ON OTHER_ Veganstvo i moda

Bila je 2006. godina ako se dobro sjećam. Prije toga nikada zapravo nisam imao nekakav doticaj s veganstvom. Da, znao sam da postoje ljudi koji ne jedu meso, ali ništa više od toga. Onda sam saznao za Daveyja Havoka (o komu sam već pisao).

Budući da mi se svidjela njegova glazba, krenuo sam istraživati o njemu. Čitajući intervjue, doznao sam da je Havok vegan. Da, ne jede meso, ali ima li tu još nečega?

Saznao sam da ima. Vegani ne konzumiraju mlijeko, jaja, med, nit zapravo bilo koji proizvod životinjskog porijekla. Osim drugačije ishrane, vegani ne koriste kozmetiku koja je testirana na životinjama. I za kraj—poveznica s ovom blogom i razlog zašto uopće pišem o ovome—vegani ne nose kožu, vunu, svilu, perje, ni krzno. Razlog je iskorištavanje životinja, što se protivi osnovnoj filozofiji veganstva. Odličan tekst na tu temu možete pročitati ovdje.

Bez da ulazim previše u detalje, ukratko ću spomenut svih pet materijala.

1) Životinjska koža se prerađuje da bi bila pogodna za nošenje. Samim time što je životinjska protivi se etici veganstva. Česta je zabluda da je koža samo nusproizvod životinja iskorištenih za hranu, što ne umanjuje etični problem koji ona predstavlja. Usto, neki misle da je umjetna koža inferiorna pred onom pravom. Veganski materijali liče na kožu, vodonepropusni su i dišu. Stella McCartney jedna je od dizajnera koja koristi veganske materijale. Da ne znate da se radi o umjetnoj koži, biste li ju znali prepoznati od one prave?

cc Marcio Madeira
 cc Marcio Madeira

2) Etičnost vune često nije jasna. Iako je i sam problem u iskorištavanju životinja, industrija vune jako je okrutna. Zbog prečestog šišanja ovaca, mnoge umru od vrućine ili hladnoće. Nadalje, Merino ovce koje su genetski modificirane tako da imaju veću površinu kože (što znači više vune), često imaju problema s nametnicima. Rješenje je odstranjivanje dijela kože, no to se često radi bez anestezije.

3) Svila se dobiva iskorištavanjem Dudovog svilca. Dok se još radi o gusjenici, ona isplete čahuru sa svilenom niti. No, transformacija u leptira je prekinuta jer se čahure (sa svilcima još unutra) bacaju u vruću vodu da bi se niti omekšale i bile pogodne za proizvodnju svile.

4) Perje nije etičan izbor iz istog razloga kao i koža. Danas se perje rijetko koristi, pa često nećete niti pronaći informaciju o ovome.

5) I za kraj nam ostaje krzno o kojem se najviše priča. Krzno se dobiva na sličan način kao i koža, a samim time i predstavlja isti etični problem. Postoje dva česta mita u krznu: ono je najtopliji materijal pogodan za zimu, i ono je ekološko zbog svoje dugotrajnosti. Oba su kriva. Postoje umjetne tkanine s daleko većom mogućnosti čuvanja topline. Zato ronioci ili istraživači koji putuju na polove ne nose krzno. Krzno također nije ekološko zbog obrade kroz koju prolazi. Da bi se spriječilo raspadanje kože, istu je potrebno tretirati s koječime da bi se proces raspada usporio. Razdoblje trajanja krznenog kaputa nikako ne opravdava ekološku štetu nastalu upravo zbog tog kaputa.
Krzno se također često krivo označava. Bez da previše ulazimo u politiku, krzna mačaka i pasa koja dolaze iz kine rijetko imaju oznaku da se radi o pravom krznu. Svakako provjerite je li krzno koje je predstavljeno kao umjetno uistinu umjetno.

Kao što je vidljivo na slici, umjetno krzno (dole) ima tkaninu kao podstavu, te je iglicu jako lagano probosti kroz materijal. Pravo krzno kao podstavu ima kožu, te iglica teže prolazi. Osim toga krzna se prepoznaju po teksturi, i mirisu spaljivanja dlake (ovo nikako nemojte raditi u trgovinama!); ali je test iglicom (ili samo vizualni test) često dovoljan.

cc humanesociety.org

Osviješten novim informacijama, shvatio sam da je to životni stil koji mi najviše odgovara. Poslije toga nisam kupio ništa zbog čega je neka životinja stradala (a, i izbacio sam kozmetiku koja je testirana na životinjama). Osim što se osjećam bolje, moram priznati da većih promjena u mom životu nije bilo.

Nadam se da ću u jednom od nadolazećih upisa napisati nešto više o veganskim materijalima.

Advertisements

One Comment on “ON OTHER_ Veganstvo i moda”

  1. hiPop says:

    naravno da sam protiv ubijanja zivotinja radi mode…ali, s druge strane, u proizvodnji eko(kakav eufemizam!)-koze i vestackog krzna u Kini se proizvodi gomila otpadnih i otrovnih materija…nazalost, istina nije crno bela….


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s