MALE FASHION_Muškarci u tajicama…

…i kratkim hlačama. No, do toga ćemo doći kasnije. Krenimo redom, počevši od same definicije tajica. Iako ne nužno točno, pojam ću koristiti za svu robu koja je rastezljiva, uska i omata noge.

Tajice—odnosno čarape, jer nogavice nisu bile spojene—javljaju se još i prije renesanse. Tada se radilo o komadima kože koji su bili vezani poput današnjih tenisica uzduž nogu. Takve predmete koristili su i muškarci i žene, jer su bili praktični zbog zaštite koju su pružale. Početkom renesanse, razvojem tehnologije tajice su se radile od vune, pamuka ili svile. Bile su šivane da odgovaraju silueti nogu. I dalje se radilo o nečemu namijenjenom oba spola, no sada je imalo i svoju estetsku funkciju.

Zanimljive skupine koje su također nosile tajice su vojnici koji su koristili vunene trake koje bi omatali oko nogu zbog zaštite. Bilo je tu i kauboja, baletana i mnoštvo drugih.
No, poenta je ista. Tajice su kroz povijest bile uniseks, bilo da se radilo samo o funkcionalnosti, ili i o modi.

Danas su se stvari malo promijenile. Bez da ulazim u sociološke i ine analize uzroka; reći ću ono što je svima jasno: tajice su postale nešto rezervirano za žene. U modnom smislu gotovo isključivo, a u funkcionalnom beznačajno manje.

S ovim problemom—a i sličnim problemima vezanim za rod i spol—upoznat sam već duže vrijeme. Unatoč tome, svojevrsnu borbu protiv rodnog kopirajta na tajice počeo sam nedavno. Bilo je to prije par mjeseci kada sam kupio svoje prve tajice i pitao mamu da mi skrati hlače na peglu koje sam nosio samo jednom. Ubrzo mi je ova kombinacija postala jedna od najdražih kombinacija uopće. Sada imam dvoje tajice koje kombiniram s dvama hlačama (treće su u planu uskoro).

Nastavljam s funkcionalnom primjenom tajica.

01onotherskincc thesartorialist.com

Na slici se nalazi košarkaš kojeg je fotograf zamijetio kako igra košarku na terenu u New Yorku. Slika se jako dobro uklapa u kontekst funkcionalnosti tajica kod muškaraca, jer je odličan pokazatelj da nečiji rodni identitet ne mora nužno biti ugrožen komadom poput tajica. Naprotiv, ono može doprinijeti slici muževnosti, ma koliko to kontraintuitivno bilo.

04onotherskin

cc Givenchy

05onotherskin

cc MVT

03onotherskin

cc Filippo Fior | Marcus Tondo |  goRunway.com
 02onotherskin
 cc reflexmag.com.ar

Zašto stati kod funkcionalnosti? Zašto tu funkcionalnost ograničiti samo na sport?
Tajice su jako udoban komad odjeće, što je savršena izlika za njihovo nošenje u svakodnevnim situacijama. Na gornjim slikama vidimo tajice u modnom kontekstu; no ništa manje muževnom. Iako imam soft spot na Givenchy, moram priznati da me duo iz Barcelone pod nazivom Jan iú Més oduševio svojim kolekcijama. Više saznajte na njihovim stranicama, a za dodatnu inspiraciju bacite oko na ovaj Tumblr.

Advertisements

7 Comments on “MALE FASHION_Muškarci u tajicama…”

 1. augustsdays says:

  I am totally in love with leggings right now!

 2. T. says:

  Super :)
  Ja ovo zovem grilonke (tajice su mi pamučne, i to je no-no i na curama i na dečkima, ali zato što meni nije lijepo…), ali u svemu ostalom se slažemo :). To je super-multifunkcionalan odjevni predmet, posebno za ove zimske hladnoće, i uopće mi nije ni ženski ni ‘ženskast’; dapače, na tebi super izgleda – a bome i na ovim Givenchy momcima :)

 3. da se mene pita svi bi okolo hodali u tajicama, no prekrivenog dupeta i prednjeg dijela, kako i priliči, iako većina ženskog roda to jaaaako zanemaruje, pogotovo ljeti. upravo nosim svoje uske, jednostavne, crne za spavanje u kombinaciji s pamučnom majicom. najudobniji komad odjeće ikad, obožavam ih. mogu se iskombinirati na sto načina a inače su super za razne printove, poruke, uzorke, što sve ne.
  čekam outfit postove :)

  • black1888 says:

   Iako ne mislim da tajice moraju uvijek biti pokrivene nečim, složit ću se da ih često viđam u nekakvom neukusnom izdanju. :)

   (Outfit post bi trebao doći uskoro. Snijeg nam je malo poremetio planove. :))


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s