ON OTHER_Neopren

cc Monica Feudi

Prvi doticaj s neoprenom u modi imao sam kroz Balenciaginu jesensko-zimsku kolekciju za 2012. godinu. Uvjeren sam da je i “Join A Weird Trip” majica bila prvi komad kojeg sam vidio. Iz početka me privukao kruti izgled tkanine, te sam pogledao ostatak kolekcije i istražio malo o samom materijalu. Neopren spada pod umjetne plastike, a dobiva se polimerizacijom kloroprena. Konkretno, radi se o pjenastom neoprenu koji sadrži zračne ćelije. U svom originalnom stanju nema svojstva koja ga značajno razlikuju od ostalih plastika pa se obično tretira kako bi bio pogodan za razne primjene. Osim njegove primjene u ronilačkoj opremi (primarno u ronilačkim odijelima), koristi se i kao futrola za laptope, pri ortopedskim pomagalima, električnoj izolaciji i sl.

Iako tada neopren nisam smatrao veganskim materijalom, danas sam ga odlučio označiti i veganskom kategorijom. No, to zahtjeva dodatno objašnjenje. Veganski materijali obično označavaju zamjenske materijale; poput umjetne kože koja zamjenjuje onu pravu; ili viskoze i organske svile, koji zamjenjuju ‘pravu’ svilu. U drugu ruku, označavanje pamuka kao veganskog bi skoro bio pleonazam. Iako tehnički jest tkanina koja nije u suprotnosti s veganskom etikom, on ne služi kao zamjena za neki drugi ne-veganski materijal.

Neopren se nalazi negdje u rasponu između to dvoje, a konačna odluka za pala je zbog dizajnerice Victorije Bartlett.

002

cc Vogue.it

003

cc Vogue.it | cc marieclaire.com

004

cc Vogue.it | cc marieclaire.com

Kolekcija Bartlett proljeće-ljeto za 2012. godinu inspirirana je tektonskim pločama, što je evidentno kako u samim krojevima, tako i u izboru boja i materijala, gdje se krutost neoprena savršeno uklopila u koncept. Osim odjeće, Bartlett je surađivala s LD Tuttle na obući. Kako u modi nedostaje dizajnerskih veganskih cipela, iskoristila je priliku i svoju kolekciju upotpunila obućom izrađenom od neoprena. Proizvode u suradnji s tvrtkom su često opisivali kao anti-trendovske, a uvjeren sam da je izbor neoprena jedan od razloga.

005
cc Jean Paul Gaultier

Od mnoštva dizajnera koji su koristili neopren u svojim kolekcijama, zbog moje neodlučnosti u izboru nekih i u duhu aktualnih tjedana mode, odlučio sam se ograničiti samo na najnovije kolekcije. Na slici se nalazi re-izdanje kaputa Jean Paul Gaultiera, koji je ovaj put napravljen od neoprena. Kako je obnovio suradnju s tvrtkom Gibo, s kojom je surađivao sve do 1994. godine, odlučio je i obnoviti neke komade novim detaljima i materijalima. Izbor je pao na one za koje osobno smatra da ga najbolje predstavljaju. Rekao je da je neopren od razdoblja kada je originalno izdao ove komade puno napredovao, te da je uvjeren da će re-izdanja trajati još 50 godina, za razliku od originala koji su do danas vjerovano istrošeni.

006
cc Donna Karan

Donna Karan je u kolekciji inspiriranoj skulpturama svog muža koristila većinom tri materijala, od kojih je jedan i neopren. Zanimljivo je da je i ova kolekcija veze za prošlost dizajnerice, točnije za kolekciju “Seven Easy Pieces” iz 80ih, koja je tada bila vrlo revolucionarna upravo zbog svoje akromatičnost i urbanosti.

onotherskinIMG_3844

onotherskinIMG_3807

onotherskinIMG_3824

onotherskinIMG_3838

cc Robert Bernat

Zaintrigiran ovim materijalom, napravio sam hlače s pamučnim dijelovima, koje sam kombinirao s neoprenskom jaknom iz jesensko-zimske kolekcije Etne Maar za 2012./2013. godinu. U kolekciji nazvanoj Dorian Gray prevladavaju mračni tonovi razbijeni crvenom bojom; te oštre i prenaglašene linije, za koje je opet zaslužan neopren, a koje su ublažene pletivom.

 

Disclaimer: jakna je posuđena u svrhu pisanja ovog posta i postizanja total neopren looka. Za ovaj post nije primljena nikakva materijalna kompenzacija.

 

| Čizme: Vegetarian Shoes | Hlače: DIY | Torbica: DIY | Košulja: unknown + DIY | Jakna: Etna Maar |
Advertisements

5 Comments on “ON OTHER_Neopren”

 1. Glorija says:

  aaah kako je krasna ta jakna i ime kolekcije i cila kolekcija i tvoj outfit i balenciaga

 2. Bogomoljka says:

  veliki potpis na Glo!

  Bogomoljka

 3. samotna šetačica says:

  Nemoj se smijati, no prva asocijacija na kombinaciju bila mi je da izgledaš kao urbani vitez – u najboljem mogućem smislu. Odlično ti stoji! :)
  Jakna je krasna. Dobro bi mi došla u životu (i ormaru, zajedno s pojedinim drugim komadima iz kolekcije). :)

 4. black1888 says:

  Hvala svima. :D
  (I isprike na kasnom odgovoru. :o)

 5. hiPop says:

  Obozavam neopren, jer tehnoloske revolucije u modi vise nisu toliko ceste, i kanim se napisati tekst o tome vec mesecima….sada cu morati :)

  divno ti stoji, da citiram samotnu setacicu – urbani vitez look! volim to herojsko i bajkovito koje neopren nosi sa sobom!

  http://hypemyhip.blogspot.com/


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s