ON OTHER_Aktivizam na majicama

01

cc Kirsty Wigglesworth | AP

Julian Assange je australski aktivist, urednik i novinar poznat po svojoj stranici Wikileaks. Aktivan je zagovornik slobode medija, a ujedno i žestoki protivnik cenzuriranja. Na spomenutoj stranici se objavljuju tajne informacije koje uglavnom dolaze od anonimnih izvora čiji je cilj informiranje javnosti o svemu što politički predstavnici (naroda) rade. Jedna od poznatijih objava bila je snimka “Collateral Murder” (Kolateralno ubojstvo) koje prikazuje stvarno lice rata. Objava snimke je naišla na kritike poput prikazivanja dijela stvarnosti izvan konteksta, ali je svakako podigla svijet (ili barem Sjedinjene Američke Države) na noge. Osim toga, Wikileaks je objavljivao dokumente o ratu u Afganistanu i Iraku koji prije toga nisu bili dostupni javnosti, kao i podatke vezane uz zatvorenike u ozloglašenom Guantanamu.

Zbog svega ovoga— i mnogo drugih vezanih stvari—Assange se našao na meti utjecajnih osoba, ponajviše političara. Tako je proglašavan teroristom i neprijateljem države, uz stalne prijetnje tužbama (podsjećam da su propisane kazne ponekad i smrtne). Sve je kulminiralo izdavanjem međunarodne tjeralice. Doduše, tjeralica je bila vezana za drugi slučaj, ali postoji opravdana sumnja da bi pri izručenju bio procesuiran i zbog svega što je napravio u Wikileaksu.

Bilo kako bilo, sve je završilo s pružanjem političkog azila u Ekvadoru. Assange je u to vrijeme bio u Engleskoj, a kako je Engleska najavila njegovo uhićenje čim stupi na njihovo tlo, Assange se i danas nalazi unutar ekvadorskog veleposlanstva u Londonu.

02cc Marcus Tondo | GoRunway.com

Klimatska revolucija bila je naziv proljetno-ljetne kolekcije Vivienne Westwood za 2013. godinu. Naizgled nepovezana s temom o kojoj sam pričao, budući da je riječ o klimatskim promjenama i modi, ali istaknut ću da je Westwood izjavila da ime kolekcije nema veze sa samom kolekcijom. Što je točno time htjela reći, i zašto povezujem ove dvije teme?

03cc Vivienne Westwood

04

cc Gareth Cattermole | GIE

Kolekcija je predstavljena u Uredu za vanjsku politiku (Foreign and Commonwealth Office) koji se nalazi u središtu pozornosti zbog izjava da će učiniti sve kako bi izručili Assangea, unatoč pruženom azilu. Još uvijek nedovoljno povezanosti, ali zanimljivo je da su uzvanicima dane majice kao na slici. Na njima se nalazi Westwood prerušena u muškarca s natpisom “I am Julian Assange”.

Izjava Westwood o nepovezanosti naziva  i same kolekcije sada dobiva jasnije značenje, te gotovo nema sumnje da se radilo o performansu kako bi ukazala na probleme vezane za Assangea i svjetsku politiku. Mudro je iskoristila priliku i mjesto održavanja, a paravan se pokazao uspješnim.  Nakon predstavljanja kolekcije reagirao je glasnogovornik Ureda  rekavši kako je glavna tema bila klimatske promjene, zbog čega su i odobrili predstavljanje kolekcije. Dodao je da su majice nosili tek pojedinci, te da oni nisu bili dio prezentacije. Ostavljam vama da prosudite smislenost ove izjave u dotičnom kontekstu.

05cc Jonathan Brady | PA

Vivienne Westwood ujedno je posjetila Assangea u ambasadi  noseći spornu majicu. Osim nje, podršku su mu izrazile Gaga, a navodno i glazbenica M.I.A.

Westwood ovo nije prvi put da svoje stavove jasno stavlja na majice. Godine 2005.  je izdala majicu na kojoj piše “I AM NOT A TERRORIST, please don’t arrest me”,kritizirajući napore vladajućih da omoguće neodređeno zadržavanje sumnjivih osoba kojima krivnja nije dokazana (iliti nevinih osoba) pod izlikom opasnosti od terorizma.

Aktivizam na majicama  uobičajena je praksa, rekao bih i najprimitivniji oblik iznošenja stavova zbog doslovnih poruka koje nerijetko nosi, no svakako i jedan od najučinkovitijih načina prenošenja poruka, kritika i ideja.Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s