MALE FASHION_Tenisice i odijela

02
cc Imaxtree | Andrea Adriani

03

cc Imaxtree | Andrea Adriani

Pregledavajući beskrajne oznake u svom pregledniku interneta naišao sam na jedan post koji se sastojao od slika jesensko-zimske kolekcije Tillmanna Lautebacha za 2013. godinu. Kolekcija je predstavljena na Pariškom tjednu mode, a nazvana je “Joy Division”. U intervjuu Tillmann spominje kako moderan muškarac mora sâm pronaći svoj identitet, a kršenje (starih) pravila naglašava kao ključan faktor u pristupu modi. Naziv kolekcije se tu nametnuo zbog načina na koji je Joy Division, kao post-punk band, iskoristio staru punk filozofiju i stvorio nešto novo.

Dizajner također usko surađuje s obiteljskim tvrtkama od kojih nabavlja materijale, a neke od njih vodi samo jedna osoba! Spomenuo je kako je dio priprema za kolekciju pronalazak interesantnih dobavljača materijala koji imaju iznimno bitnu ulogu u cijeloj kolekciji.

06

cc Imaxtree | Andrea Adriani

04

cc Imaxtree | Andrea Adriani

05

cc Imaxtree | Andrea Adriani

Dok sam preletio preko slika prvi put, ne znajući još ništa o Tillmannu, zamijetio sam da modeli nose tenisice. Ne one jednobojne i jednostavne, nego sportske tenisice. U kombinaciji s pseudoformalnom siluetom muškarca one gotovo da bodu oči. Isprva sam planirao odvojeno pisati samo o fenomenu tenisica i odijela, ali sam nakon proučavanja kolekcije odlučio uzeti primjere upravo iz nje.

U istraživanju ovog svojevrsnog trenda zanimalo me što internet kaže o ovome. Jedan od rezultata bio je i članak (video, točnije) sa stranice gq.com u kojem štovatelji klasičnog muškog izgleda savjetuju modernom muškarcu da iz poštovanja prema odijelu nosi neupečatljive tenisice. Odobrili su jedne platnene Vans i jedne bijele kožne Adidas tenisice. Ostatak muških časopisa se ili protivi, ili samo daje naznake otvorenosti prema ovom trendu.

Iako sam očekivao konzervativniji stav o ovoj temi, ponuđeno i dalje nije dovoljno da bih promijenio svoje negativno mišljenje o muškim časopisima. Njihov pristup muškarcu doživljavam jako nametljivo; oni ne štuju samo klasičnu sliku muškarca, nego negiraju spoj tenisica i odijela kao nešto što može biti dobro. Ili, općenito negiraju pomake u muškoj modi kao nešto pozitivno. Utjecaj koji to ima na prosječnog muškarca nije zanemariv, pa to uzimam kao opravdanje za ovu kritiku.

No, zašto tenisice koje nisu jednostavne i jednobojne predstavljaju problem? Jesu li one stvarno problem, ili se samo radi o automatskom odbacivanju slike koja se ne uklapa u konvenciju kožnih cipela i odijela (nipošto kombinacija crnog i smeđeg!)?

Tenisice u kolekciji se jako dobro uklapaju u ostatak outfita. Usklađene su bojom i oblikom, a i djeluju kao odličan nastavak komada u kojima je vidljiv sportski utjecaj (smeđe široke hlače, na primjer). Detaljnu analizu smatram nepotrebnom, baš kao što nepotrebnim smatram analizu bilo koja dva komada nečijeg outfita. Postoje razlozi zašto neka majica odgovara nekim hlačama, a upravo tako postoje i razlozi zašto neke tenisice odgovaraju nekom odijelu. Poenta je da na tenisice ne treba gledati ništa drugačije nego na neke druge predmete koje nosimo. Ako fluorescentno narančaste tenisice za trčanje odgovaraju pastelno plavom odijelu, je li opravdano kombinaciju proglasiti faux pasom?

07

cc lenoeudpapillon.blogspot.com
Advertisements

7 Comments on “MALE FASHION_Tenisice i odijela”

 1. ptrkrl says:

  jel ovaj tekst znaci da cemo i tebe gledati u tenisicama? :D
  moram reci da mi se uzasno svidja ovaj trend. i ne samo u kombinaciji s odijelima, nego u svim mogucim kombinacijama. iznenadila sam samu sebe. :)

  • black1888 says:

   Računaju li se starke?
   Ako ne, onda ćeš malo pričekati da si nabavim jedne. Ove narančaste su mi kul. :D

 2. petriza says:

  interesantna tema! mislim da je upravo taj spoj odjelo + tenisice, zapravo jedna od tih sitnih borbi protiv establishmenta na dnevnoj razini, nešto što može provocirati poglede jer odskače od zadanih normi…ako već odjeću promatramo kao prvu razinu jezika i značenja, onda te male diskrepancije čine pukotine sustavu, pa makar i kroz ironiju.

  • black1888 says:

   Da, svakako. Možda naivno gledam na ovaj trend, ali me ta želja za udobnošću neodoljivo podsjeća na oslobođenje ženske mode od korzeta, krinolina i ostale artiljerije (ili barem na djelić tog oslobođenja). :)

 3. samotna šetačica says:

  Moram priznati da mi je manje od kombiniranja odijela i tenisica (pri čemu sam pomalo klasičarka i – iako jako volim vidjeti lijepu kombinaciju odijela i tenisica – preferiram da to budu jednostavne i ne previše ‘sportske’ varijante, u skladu s ovim što predlaže i GQ. Starke, Adidaske…) zanimljiv dio članka u kome si se dotaknuo muških časopisa i toga na koji način utječu na ‘prosječnog muškarca’ kada je odijevanje u pitanju. S jedne strane, smatram ih po tome dosta sličnim ženskim časopisima – koliko mi se ovako kao promatračici izvana čini, otvoreno koketiraju s ‘varijacijama na temu’, ali, kako i sam kažeš, dominantno ipak promoviraju estetiku koja nije drastično evoluirala u odnosu na ‘klasiku’. S druge strane, za razliku od ženskih časopisa, pitam se koliko su zapravo relevantni i koliko utjecaja imaju baš na ‘prosječnog’ muškarca, s obzirom da ih, od brojnih muškaraca koje sam upoznala, niti jedan zapravo ne čita: među njima postoji neka predodžba (da ne kažem predrasuda) da su takvi časopisi namijenjeni upravo svima osim ‘klasičnom’ muškarcu, kakvim se sami vole smatrati, iako s klasikom u smislu u kome si ju ti spomenuo nemaju puno doticaja. U njihovom tumačenju imati ‘klasičan stil’ bliže je onome što bismo mogli definirati kao ‘ne imati stil uopće i nositi ono što je mainstream i dostupno’, odnosno ‘ne razmišljati previše o odjeći’. Ne znam koliko je tebi bliska i zanimljiva ova tema, ali voljela bi čuti tvoja razmišljanja, s obzirom da – kako se vidi iz napisanog – zapravo nemam pojma, samo sam znatiželjna. :)

  • black1888 says:

   To je jako dobro pitanje. Ja si obično to zamišljam kao hrpu faktora koji utječu na usporavanje evolucije muške mode, a možemo se složiti da muški časopisi—bez obzira koliki (/o mali) njihov utjecaj bio—čine jedan od faktora.

   E sad, radi se o tome što oni na jednom mjestu promoviraju sve te ideje koje mi nisu bliske, pa onda u svojim rantovima uključim (preuveličam?) puno stvari jer je to najjednostavnije. :o

   Prosječan muškarac u trenirci, tenisicama; trapericama, visokim tenisicama i T-shirtu… će isto biti u opreci s onime što spomenuti časopisi promoviraju. Ali će ta opreka biti daleko manja (ako pretpostavimo da ju možemo mjeriti); nego li će recimo biti u slučaju muškarca u štiklama. Ova druga će biti zapravo toliko velika, da će prva postati zanemariva. I zato “izjednačujem” prosječnog muškarca i muške časopise.
   Usto, većina muškaraca iz prve grupe će se nekad obući u odijela, a tu će onda opet slijediti savijete koje promoviraju časopisi, zbog čega sam i govorio u vezi tog dvoje.

   Ne znam koliko ti ovo ima smisla. Trudim se napisati nešto smisleno (ali je jako teško opravdati tu iracionalnu averziju. :o)

   • samotna šetačica says:

    Makes sense – jedan je odmak od zadanog medijana ipak puno drastičniji od drugog. :)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s