ON OTHER_U potrazi za izgubljenom dokolicom

IMG_0114

Pravo na slobodno vrijeme i dokolicu podjednako je važno kao i pravo na rad. Kada imate posao bez fiksnog radnog vremena i često bez na dnevnoj bazi izmjerljive radne efikasnosti, suočeni ste s prilično otežanim razgraničavanjem radnog i slobodnog vremena. Odnosno, ono se toliko poistovjećuje da gotovo svaki izlazak van kuće (ili ureda) počnete promatrati kao izgubljeno vrijeme, dok istovremeno ono doista izgubljeno vrijeme ostaje ono potrošeno na ulude sate švrljanja po raznim virtualnim svjetovima. Kada kuhanje ručka obavljate u pauzi između dva zadatka, a dok ručate ispred vas uz tanjur stoji laptop, znate da je nešto opasno krenulo po zlu. Osjećaj grižnje savjesti sve vas jače obuzima, sve dok u nekom trenutku ne puknete i ne smognete donijeti tu drsku odluku da su vikendi sasvim prikladno vrijeme isključivo za dokolicu (dobro, ako ćemo iskreno, i poneko nadoknađivanje zaostataka s vremena na vrijeme).

IMG_0135

Park, uređena oaza zelenila u gradskom prostoru, u tom smislu predstavlja idealnu prostornu epitomiju za dokolicu; prostor rezerviran i vezan uz slobodno (ali ispunjeno) vrijeme, opuštenost i aktivnosti koje nisu nametnute. Park je istovremeno i prostor općenitije slobode, tu je dozvoljeno biti i izgledati neopterećeno: hodati bos, nositi trenirku, pa čak i (u igri) poderanu ili umrljanu odjeću. U vremenu kada urbani krajolik sve više sačinjavaju shopping centri, Konzumi i billboardi, borba za zelene gradske površine postaje jedno od ključnih pitanja. Ne čudi stoga niz aktivnosti koje su se proteklog proljeća organizirale kako bi se sačuvao jedan veći zagrebački park (u kojem su okinute ove fotografije, op. a.) od planirane izgradnje crkve i popratnih sadržaja, što je gotovo ponovljeni slučaj iz 2005., kada se ista stvar realizirala u zagrebačkom naselju Travno. Ipak, okupljanje stanovnika Savice, organiziranje prosvjeda, kao i podrška dijela angažirane kritičke scene (izbor: klikklik) nisu donijeli pozitivan ishod te će u narednim godinama na ovom travnatom polju niknuti novo pozamašno zdanje, vjerojatno od betona i stakla, zajedno s pripadajućim parkiralištem.

IMG_0148

IMG_0175

Stoga je ne samo dobro, nego i nužno u svijetu ovakve ograničene slobode, organičenog kretanja i nametnutih sadržaja s vremena na vrijeme izboriti se za tračak čistog uživanja u dokolici. Odjenuti stare hlače u kojima možete bez bojazni sjesti na travu i zaputiti se makar u najbliži park. Jer upitno je koliko će njih još biti tu, u našem susjedstvu.

košulja: zara | hlače: pepe jeans |

gif za oos

fotografije i obrada: Matija Kralj


5 Comments on “ON OTHER_U potrazi za izgubljenom dokolicom”

 1. Lorna says:

  Pas <3
  Birkenstock <3

 2. ptrkrl says:

  mislim da bi bilo fer pod popis robe i asesoara stavit i psa. i napisat kako se zove.

 3. mr says:

  super su fotke!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s