ON OTHER SCREEN_ vol. 4

 

Spora moda (Slow Fashion) nije tipičan sezonski modni trend. To je pokret koji ozbiljno uzima maha i čini se da neće tek tako nestati. Današnji modni mainstream oslanja se na globaliziranu, masovnu proizvodnju, u kojoj odjevni predmeti na put od modnih skica do polica u trgovinama provedu svega nekoliko tjedana. S trgovcima koji prodaju posljednje modne trendove po niskim cijenama, kupci olako podlegnu porivu da kupuju više no što im treba. Međutim, ovakva pretjerana konzumacija ima svoju cijenu –onečišćenje okoliša i jefina radna snaga u lancu nabave.

 

_  Modni sustav stvara kolektivni osjećaj straha kako bi osigurao svoju dominaciju, sustavno šireći poruku: “Kupujte naše proizvode ili živite u stalnom strahu od društvene nestabilnosti i isključenosti.”

lurkeri

 

_  ‘Ove godine postavila sam si izazov da 365 dana nosim 100% otpadnu, odbačenu ili doniranu odjeću, s ciljem osobnog i profesionalnog razumijevanja problema prekomjernog bacanja odjeće.’

 

–  Kako su žene tražile ulazak u profesije arhitekture na početku 20. stoljeća, tijelo je postalo glavno mjesto gdje se rodna konstrukcija arhitekta odigrala. Kako je sugerirano u komentaru ‘Illustrierte Frauenzeitung’ , 1910, ‘problem’ ženskog tijela arhitekata nije bio ni izbliza vidljiv koliko je to bila dilema koju je predstavljala ženska odjeća na gradilištu. Prihvaćena javna nošnja za ‘damu’ u to vrijeme uključivala je šešir, duge rukavice, suknje do gležnja i korzet – odjeću koja je teško bila pogodna za penjanje ljestvama.

 

Odjeća budućnosti. Film prikazuje kako su američki dizajneri zamišljali žensku modu 2000. godine. Predviđanja su nastala 1939. godine.

 

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s