INSTA_Made in China

made in china

Bio je to povratak sa izlaska i noćna šetnja hongkonškim ulicama. Posve otvoreno, ispred ulaza u banku, razbacani su ležali novi parovi cipela. One su otpad na kraju dana, bačene baš kao što se odbacuje kvarljiva roba na tržnicama. I u zraku onaj intenzivan miris plastike, Made in China. Pomalo je to nadrealan trenutak, no za Hong Kong, grad koji karakterizira izobilje svih segmenata gradskosti- stanovnika, zgrada, hrane, kapitala; sve neočekivanosti postaju donekle iteracije. Nihil Humani Mihi Alienum Est.

Te cipele, točnije, odbačene nove stvari bez identiteta, na trenutak su uspjele simbolizirati Kinu današnjice i njenu pohlepnu želju za kapitalom, što bržim i jeftinijim stvaranjem stvari (više i više) kojom se hrani neutaživa glad i dekadencija Zapada. To smo zapravo sami tražili. (Vjerojatno ćemo iste cipele i dobiti uskoro.)

Advertisements

2 Comments on “INSTA_Made in China”

  1. Lorna says:

    Ovaj dio mi je zanimljiv: “Te cipele, točnije, odbačene nove stvari bez identiteta…”, točno rečeno, ali bih i dalje prije rekla da je svaka stvar sama po sebi bez identiteta. Nekako mi je ljepše tako misliti jer jednake stvari ne moraju nužno odavati isti identitet.

    • petriza says:

      draga Lorna, u pravu si potpuno, no ono što mi je bilo simptomatično i nevjerojatno, jest ogromna zagušenost stvarima kojih je puno previše- na svakom koraku! tako se s vremenom posve izgubi osjećaj za pojedinačno, a sve se nekako pretvara u homogenu masu (bez identiteta). u svakom slučaju, hong kong je vrlo zanimljivo mjesto za posjetiti ;)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s