ON OTHER_O kolonijalizmu i ženskoj dijaspori: filipinske kućne pomoćnice u Hong Kongu

130827_hk_098
Vjerojatno jedna sasvim obična nedjelja u Hong Kongu. Podne je. Već smo gotovo tjedan dana u tom hermetički projektiranom gradu za sedam milijuna ljudi, a kako smo smješteni u Centralu, putanja nas je uvijek vukla stazom slonova: kroz bankarski City. Blještavi čelik, mramor i stakleni neboderi britanskih starchitecta.
Odjednom, u otvorenom podnožju glavne hongkonške banke HSBC, spomenika kapitalizmu, gužva: stotine žena, mlađih i starijih, opušteno sjede na kartonima, jedu, lakiraju nokte, kartaju, ćaskaju, smiju se, pjevaju. I malo dalje, ispred izloga luksuznih trgovina LV-a, Prade, Guccija, zauzele su prostor. Prizor je pomalo neočekivan, poput kakvog miroljubivog prosvjeda, ali čiju prisutnost čine samo žene.

130827_hk_100

Saznajem da je riječ o filipinskim kućnim pomoćnicama koje samo nedjeljom imaju slobodan dan, kroz koji slave zajedništvo i emitiraju nevjerojatnu količinu pozitivne energije koje gotovo nikada nema u bankarskim uredima.
Pristupila sam jednoj mlađoj ženi koja se smješkala, i u želji da mi pojasni o čemu je riječ, upitala sam je priča li engleski. «Of course», tečno mi je odgovorila, na što sam se posramila svoje predrasude da me možda neće razumjeti.
«I’m a Filipina maid, and I work here since ’05.» Otkako je u Hong Kongu, svake nedjelje dolazi na Statue Square ili u podnožje banke kako bi proslavila neradnu nedjelju. U blizini se nalazi i filipinska tržnica gdje može nabaviti sve domaće proizvode, ali i ono najvažnije: poslati novac svojoj obitelji.

130827_hk_096

Oko 140 tisuća filipinskih imigranata nalazi se u Hong Kongu, od čega 90 posto čine kućne pomoćnice. One čine najveću žensku dijasporu na svijetu. Mahom akademski obrazovane, sve govore engleski, ponešto kineski i rukovode gotovo 154,000 hongkonških domaćinstava. Uglavnom su to expatovske obitelji ili kineski biznismeni čije je radno mjesto predominantno smješteno u Centralu.
Uvjeti rada na Filipinima i u Hong Kongu nemjerljivi su, prosječna plaća pomoćnice je oko 3000 dolara (oko 3000 kuna), iako njezin poslodavac često zarađuje i pedeset puta više.

Dapače, kućna pomoćnica je toliko integralan dio azijskog društva, da se prilikom projektiranja stanova za bogate obitelji uvijek dodaje (supstandardna) prostorija bez prozora, s minijaturnom kupaonicom i izlazom kroz kuhinju. Soba za domaćicu, zatvor poluotvorenog tipa s pravom izlaska nedjeljom.

130827_hk_097

Zapravo, ono što utjelovljuje kućna pomoćnica, nije samo radna snaga (pomoć) u kući, već instanca kojoj poslodavac plaća pravo da zapovijeda. Poslodavci često specificiraju kakvu osobu žele zaposliti; onu koja je brižna, dobra s djecom ili starcima, koja nema snažan tjelesni miris (?!). Njezina funkcija davanja statusa, davanja poštovanja kroz nepoštovanje, zapravo je izuzetno pažljivo konstruirana socijalna stratifikacija, vrlo poželjna u Aziji. Ono što se uistinu kupuje je nečija sloboda, a ne pomoć u kući ili potrebna radna snaga.

130827_hk_099

Ipak, ta mala pobjeda nedjelje i zajedništva pomoćnica uobličenih kroz okupaciju financijskog i komercijalnog središta grada, izuzetno je zanimljiva sociološka pojava. Stvaranje ženskog prostora naspram dominantno muškom sektoru, snažna je gesta koju (ne)svjesno čine filipinske pomoćnice. One su time stvorile nove habitate u gradu koji je postao stroj za stvaranje novca.
Teško da će tim činom ikada promijeniti odnos svojih domaćina prema sebi, no svakako da iz pasivne pozicije aktivno participiraju u vlastitoj vidljivosti, dekonstruirajući barem na tren ulogu podređenog.

Advertisements

5 Comments on “ON OTHER_O kolonijalizmu i ženskoj dijaspori: filipinske kućne pomoćnice u Hong Kongu”

 1. taja says:

  odličan tekst, kao i uvijek!:) moja gazdarica u zg ima kućnu pomoćnicu i često razmišljam kako li je toj uvijek nasmiješenoj ženi čiji se dan sastoji od pomaganja starcima i koja također kao i djevojke iz teksta ima slobodnu samo nedjelju…:*

 2. samotna šetačica says:

  Potpisujem taju, odličan tekst. I jako ‘teška’ tema.
  Davnih dana sam na Doxu gledala film o istoj i ostala šokirana uvjetima u kojima te žene rade, koji uistinu gotovo da nalikuju zatvoru. No nije ni na našem pragu puno bolje. Jučer sam u nekom slučajnom izvješću Europskog parlamenta naišla na procjenu da u EU radi oko 800 000 ‘suvremenih robova’. Baš zastrašujuće.

 3. documentary says:

  Sviđa mi se ovaj tekst kao i većina tvojih, voljela bih čitati još… ako tko zna točan naslov ovakvih i sličnih dokumentaraca, molim ostavite ovdje kakvu preporuku jer bih jako voljela pogledati…Unaprijed hvala

 4. sara says:

  na zadnjem human rights film festivalu u zagrebu je prikazan film “ilo ilo”, čija je tema upravo ova – izrabljivanje filipinske kućne pomoćnice, doduše u singapuru. evo trailer :)

  • petriza says:

   draga sara, hvala na komentaru! zivim u singapuru, i zanimljivo, ilo ilo su maknuli s kino repertoara u manje od mjesec dana prikazivanja…situacija je poprilicno tocna. jednom sam prilikom morala posjetiti jednu dobrostojecu indijsku obitelj u singapuru koja je imala pomocnicu, i naprosto je bilo degutantno za gledati kako se gazdarica ponasala prema toj djevojci preda mnom (koju je i zvala deporsonalizirano *girl*), ponoseci se cinjenicom da nekome moze zapovijedati…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s