ON OTHER SCREEN_ vol. 5

 

_ Film prati šest odlično odjevenih penzionerki, a niti jedna od njih nije dopustila da joj godine budu prepreka dobrom stilu.

 

_ Ako zaista želite jasno ukazati na probleme u industriji, morate to učiniti s onim alatima koji se koriste protiv žena i s njima raditi konstruktivno. To je upavo ono što je Rick Owens napravio na Pariškom tjednu mode kada je odlučio dizajnirati za—i prikazati kolekciju s—grupom plesačica iz cijelog SAD-a. Futuristička sportska odjeća i obuća u crnoj, bijeloj i svijetlo smeđoj boji nije visila s tinejdžerica nego su je nosile zdrave, moćne i etnički raznolike žene radeći zajedno u performansu.

 

_ U svojim radovima prikazujem ono što su za mene punije žene. Fokusiram se na njihovu popunjenost i ženstvenost kao formu protesta protiv diskriminacije koje su nametnuli mediji i današnje društvo. Ono što za mene utjelovljuju punije žene je jednostavno drugi oblik ljepote. Vjerujem da imamo‘slobodu ukusa’ i ne bi se trebali ustručavati u njezinom iskazivanju. Ograničavati tu slobodu znači živjeti pod diktaturom estetike. Vjerujem da postoje različiti pristupi onome što se smatra lijepim – ono se ne može mjeriti niti ima standardnu veličinu.

 

_ Faceless je izložba u dva dijela koja istražuje fenonem koji nas sve okružuje: modu bezličja koja se pojavila u kreativnim umjetnostima na početku ovog stoljeća i koja je popularna još i danas. Izložba nas podsjeća na utjecaj koji medijski stvorene slike mogu imati na kreativne umjetnosti i kako one odgovaraju javnim slikama, pop kulturi i mainstreamu uopće.

 

_ U sezoni 2009.-2010. filma i eseja SHOWstudia: The Fashion Body, željelo se istražiti i proslaviti ljudsko tijelo kroz jedinstvenu kombinaciju mode i pokretne slike. Izazov stavljen pred više od trideset modnih kreativaca bio je pridonijeti sezoni s osobnim i prepoznatljivim modnim filmom fokusiranim na neki dio ljudskog tijela te ukrasiti ga modnim predmetima.

 

_ Ljepota se često smatra prvenstveno ženskim područjem – nečim trivijalnim i nebitnim čime su žene prekomjerno okupirane. Za muškarce se međutim smatra da imaju jasan i nekompliciran odnos s ljepotom: jednostavno su privučeni njome…. Ne samo da su žene podvrgnute konstantnim, iscrpnim i ponekad ponižavajućim pogledima, već su i omalovažavane jer se brinu o izgledu, izrugivane jer žele istaknuti ili zadržati svoju ljepotu; dok su muškarci, eto, takvi kakvi jesu.

 

_ Za razliku od ženska tijela, koja su navodno misteriozna i puna tajni; muška tijela su dosadna—ili su nam barem tako predstavljana.

 

Advertisements

2 Comments on “ON OTHER SCREEN_ vol. 5”

  1. dust says:

    Prvi link me je bas obradovao.

    Otvaranje Faceless izlozbe sam propustila, ali planiram da je posetim uskoro, pa cu podneti izvestaj.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s