ON OTHER_Tinejdžerski pogled

Revoltirana dominantnim modelima reprezentacije ženskog tijela i seksualnosti, mlada kanadska fotografkinja Petra Collins odlučila je pokrenuti blogersku platformu The Ardorous koja okuplja mlade umjetnice.

Naime, Petra u vlastitoj umjetničkoj praksi inzistira na afirmaciji ženskog pogleda na žensku seksualnost lišenu objektifikacije. Istovremeno, ona je u nekoliko navrata pozirala kao model fotografima poput Richarda Kerna i Ryana McGinleya s kojima je nastavila suradnju te ih u mnogim intervjuima ističe kao fotografske uzore i mentore.

Njezini fotografski opus razvija se na tragu dokumentarne snapshot fotografije kojom zahvaća trenutke tinejdžerske svakodnevice. U medijima ju opisuju kao Girl Power 21. stoljeća: samopouzdana, osviještena, kritična i kreativna.

Instagram je ukinuo njezin profil nakon što je objavila sliku vlastitog neobrijanog međunožja, a za American Apparel je osmislila kontroverzne majice s printom masturbacije.

U istom periodu kurirala je izložbu pod nazivom Gynolandscapes unutar koje je predstavila umjetnice okupljene na platformi The Ardorous. Ističe kako se izložbom želi skrenuti pozornost s falocentrične naracije o tijelu i seksualnosti i raskrinkati zapadnjačku ideologiju društveno prihvatljive ženstvenosti. Mlada “sex and the city” blogerica Karley Sciortino vidi Petrin rad kao odličan primjer novog vala feminizma u kojem se tijelom istovremeno zavodi i provocira. 

Međutim, iskreno sumnjam u subverzivni i kritički potencijal tijela kao oružja s obzirom da je žensko tijelo dio sustavne aproprijacije od strane masovne popularne kulture. Ona pretvara taj potencijalno subverzivan vizualni materijal u informaciju i proizvod koji nastavlja cirkulirati isključivo kao vizualni podražaj ispražnjenog značenja. Pokretačica feminističkog časopisa Spare Rib, Marsha Rowe, u nedavnom intervjuu za Dazed Digital osvrnula se na slabu točku modernog feminizma: ograničavajuća i opsesivna fokusiranost na žensko tijelo.

collins

collins2

collins3

Fotografije Petre Collins vizualno su kodirane kao i mnoge druge modne fotografije koje krase stranice časopisa Dazed and Confused, Purple magazine, Garage ili I-d, a često su namijenjene i tom kontekstu (reklamna modna industrija). Ovdje se može za primjer uzeti njen rad za American Apparel ili časopise Vice, stoga se iz tih fotografija može teško iščitati feministički podtekst ili ženska priča. Upravo je američki street brand American Apparel dobar primjer aproprijacije vizualne estetike koju aktivističko-feministički zagovara Petra Collins.

apparel2

 


One Comment on “ON OTHER_Tinejdžerski pogled”

  1. hiPop says:

    Zene. Napokon u vlasti sopstvenog tela, seksualnosti i poruka koje oni nose.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s