I.D. _ black1888

black1888

Zašto pišem(o)?
_ Započelo je s forumom i objašnjavanjem vlastitih stavova o rodu, spolu; njihovom odnosu i manifestiranju na odjeći. To je bio uvod za objašnjavanje pojmova poput transrodnosti i cross-dressinga. S vremenom se razvilo u ovo danas; a razlog je isti: želja za poticanje na promišljanje, dijalog.

Što je tvoja “druga koža”? U čemu se osjećaš najugodnije?
_ Za sad je to crna boja.

Što se s vremenom – otkada si počeo/počela razmišljati o odijevanju kao o nečem vrijednom pažnje – najviše promjenilo u onome što nosiš?
_ Rekao bih moj odnos prema širokim odjevnim predmetima. U samim počecima samostalnog kupovanja odjeće, najširi predmet su vjerojatno bile hlače jedan broj prevelike. No, nakon oslobođenja od straha kupnje SHS robe shvatio sam da mi veličina nije uvjet. Više se fokusiram na boje i materijale.

Svakako je tu i zanemarivanje društveno pripisanih standarda oko ‘muške’ i ‘ženske’ odjeće.

S jedne nas strane mainstream mediji bombardiraju pravilima odijevanja, sezonskim trendovima i ‘zabranama’. S druge, postoji niz kritičkih pokušaja da se odijevanje (a onda i moda) demokratizira, podsjeti ljude da je odjeća tu zbog nas, i da svatko moze birati štogod želi dok god se u tome dobro osjeća. Gdje su tvoje privatne granice, i gdje ih, u teoriji, u svojoj glavi postavljaš drugima?
_ Granice svakako nisu apsolutne. One su—ili bi trebale biti—individualne. Iako zaista svatko može odjenuti svaki komad odjeće, ne treba zanemariti i ulogu društva u stvaranju modnih konvencija i implikacija istih. Tek u onom trenutku kada postanemo svjesni cjelokupnog procesa demokratizacije moguće je govoriti o okvirnim granicama između slobodno odabranog trendy outfita i isto tako slobodno odabranog outfita čije promišljanje u nekoj mjeri zalazi dublje u cijeli proces. Naravno, bez implikacija o generalnoj vrijednosti ijednog od dvoje; oni su tu više kao primjer.

OOS zagovara prihvaćanje različitosti i prije svega samog sebe, kakav je tvoj odnos prema tvom tijelu?
_ Široka odjeća omogućila mi je sagledavanje tijela iz druge perspektive. Više se nužno ne ograničujem na strogu formu svog tijela, nego dopuštam da odjeća bude ta koje će oblikovati mene.

Da li se, kako i zašto tvoji matični interesi manifestiraju na polju odijevanja i mode? Drugim riječima, kako oni mogu doprinijeti razvoju i proširivanju (tematskom, diskurzivnom) pisanja o modi?
_ Moda je moj matični interes. Smatram da nužno podrazumijeva druge znanosti (u širem smislu); od sociologije, povijesti, pa i do matematike (kao mog bivšeg područja studiranja). Svaki od njih u svojoj domeni modi dodaje jednu novu dimenziju i izdiže ju iz puke estetizacije, konzumerizma, pa i nasilja.

Advertisements

3 Comments on “I.D. _ black1888”

 1. xavierkat says:

  “Široka odjeća omogućila mi je sagledavanje tijela iz druge perspektive. Više se nužno ne ograničujem na strogu formu svog tijela, nego dopuštam da odjeća bude ta koje će oblikovati mene.”

  Ovo mi je divno :)

 2. hiPop says:

  Slazem se sa Xaviercat, druga perspektiva, zaista!

 3. black1888 says:

  Hvala cure, živjela široka odjeća! :D


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s