I.D. _ lalalua

onotherskin_irjasipus

 | foto: Irja Šipuš |

Zašto pišem(o)?
_ O modi pišem jer se želim boriti protiv sveprisutnih stereotipa o njenoj trivijalnosti. Istovremeno moda mi je iznimno inspirativna kao polje istraživanja, jer mi otvara nove uvide u pojedine društvene i kulturne fenomene. U Hrvatskoj kronično nedostaje kvalitetnih tekstova o modi pa me to motivira da radim na tekstovima koje bih i sama voljela češće vidjeti u domaćim medijima.

Što je tvoja “druga koža”? U čemu se osjećaš najugodnije?
_ Neopipljiva opna koju osjećam ali ju teško verbaliziram.

Što se s vremenom – otkada si počeo/počela razmišljati o odijevanju kao o nečem vrijednom pažnje – najviše promjenilo u onome što nosiš?
_ Interes za modu prvo se pojavio kroz promišljanje samih odjevnih predmeta (krojenje i šivanje s mamom), a onda sam za vrijeme studija počela spontano sagledavati modu iz perspektive kulturne antropologije, sociologije, vizualnih studija, feminističkih studija  i sl. Intenzivno čitanje i pisanje o modi često ima kontraefekt pa sve manje pažnje posvećujem odjeći u vlastitom ormaru.

S jedne nas strane mainstream mediji bombardiraju pravilima odijevanja, sezonskim trendovima i ‘zabranama’. S druge, postoji niz kritičkih pokušaja da se odijevanje (a onda i moda) demokratizira, podsjeti ljude da je odjeća tu zbog nas, i da svatko može birati štogod želi dok god se u tome dobro osjeća. Gdje su tvoje privatne granice, i gdje ih, u teoriji, u svojoj glavi postavljaš drugima?
_ Uronjenost u svijet mode izoštrava kritički aparat i to se prvenstveno manifestira u percipiranju i reagiranju na vizualni sadržaj. No, moda je jedan kontradiktoran i ambivalentan sustav, a često mi se čini da je u skladu s tim i moj stav modeliran na nepredvidljivi način.

OOS zagovara prihvaćanje različitosti i prije svega samog sebe, kakav je tvoj odnos prema tvom tijelu?
_ Razumijevanje i prihvaćanje vlastitog tijela je jedan nedovršeni i neuhvatljivi proces koji se razvija u neočekivanim smjerovima gotovo svakodnevno.

Da li se, kako i zašto tvoji matični interesi manifestiraju na polju odijevanja i mode? Drugim riječima, kako oni mogu doprinijeti razvoju i proširivanju (tematskom, diskurzivnom) pisanja o modi?
_ Za mene je prijelomna točka u istraživanju mode bila knjiga Fashion at the Edge Caroline Evans. Autorica je savršeno pokazala kako izgleda interdisciplinarno modno pismo stavljajući jednaki naglasak na teoretska promišljanja mode,  ali i na analizu bogatog vizualnog materijala. Na tom tragu nastojim i sama pisati o modi.

Advertisements

One Comment on “I.D. _ lalalua”

  1. Lorna says:

    Ovo: Razumijevanje i prihvaćanje vlastitog tijela je jedan nedovršeni i neuhvatljivi proces koji se razvija u neočekivanim smjerovima gotovo svakodnevno.

    Totalna istina!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s