I.D. _ ptrkrl

onotherskin05137354

| autoportret |

Zašto pišem(o)?

_ Zato što to nikad nisam voljela. Zato što pisanjem pomičem granice vlastite ‘comfort’ zone. Možda se radi o starim kompleksima vezanim uz pismeno izražavanje, možda su u pravu oni koji tvrde da je pisanje stvar vježbe i da se može naučiti. Ne’am pojma. Dok ne skužim, OOS_ će biti moje igralište.

Što je tvoja “druga koža”? U čemu se osjećaš najugodnije?

_ Fascinacija ukrasima za kosu traje od najranijih dana. Imala sam faze kad sam bila uvjerena da bih imala krizu identiteta u slučaju da svijetom hodam gologlava. Osim toga, crno, plavo i flatforme. Oduvijek i zauvijek.

Što se s vremenom – otkada si počeo/počela razmišljati o odijevanju kao o nečem vrijednom pažnje – najviše promjenilo u onome što nosiš?

_ Meni je odijevanje još u vrtiću bilo vrijedno pažnje. Promjene su se uvijek događale postepeno, kao nadogradnja na ono već postojeće. Možda najbitnija promjena jest to da sam se prestala oblačiti da bih drugima bila privlačna. Ključni faktor je bio moj čovjek, kojem je sva moja odjeća ili grozna ili groteskna. Nisam se htjela prilagoditi i promijeniti, štoviše to me je u potpunosti oslobodilo. Trenutno su mi jako zanimljivi principi ‘slow fashion’ pokreta i kompleksniji odjevni komadi koji se mogu isfurati na više načina, tako da kad putujem, ne moram sama sebi bit dosadna izgledajući svaki dan jednako.

S jedne nas strane mainstream mediji bombardiraju pravilima odijevanja, sezonskim trendovima i ‘zabranama’. S druge, postoji niz kritičkih pokušaja da se odijevanje (a onda i moda) demokratizira, podsjeti ljude da je odjeća tu zbog nas, i da svatko moze birati štogod želi dok god se u tome dobro osjeća. Gdje su tvoje privatne granice, i gdje ih, u teoriji, u svojoj glavi postavljaš drugima?

_ Prvi odgovor je bio, nemam granice u odijevanju ili ih barem nisam svjesna. Ali to nije istina. Poštujem kulturu ili okruženje u kojem se nalazim (npr. faks ili crkva) i neću inzistirati na nečemu što bi se moglo smatrati neprimjerenim. Po Bliskom istoku sam hodala pokrivena od glave do pete na temperaturama od 30+. Bio je dobar osjećaj vratiti se doma i obući kratku suknju na gole noge. Sloboda da nosim što želim, kad želim, na način na koji želim, je nešto što sam uzimala zdravo za gotovo. Kod drugih su mi bitne dvije stvari- da drže do osobne higijene i da nemaju hrane po sebi. Sve ostalo prolazi. Kad sam upoznala svog čovjeka, nosio je floral kompletić s kratkim hlačama, prugaste čarape na japanke, tirkiznu koraljnu ogrlicu, plišanog psa kao torbicu okačenog oko vrata i narančastu kapu.

blueprint5223

OOS zagovara prihvaćanje različitosti i prije svega samog sebe, kakav je tvoj odnos prema tvom tijelu?

_ Prošla sam put od čistog prezira prema svim dijelovima svog tijela, posebno kose (al’ o identifikaciji s kosom nekom drugom prilikom) do prihvaćanja svoje kože. Ne usudim se izjaviti da se u potpunosti volim, jer bih u tom slučaju redovito vježbala. Moram srediti otpor koji imam u glavi.

Sve je počelo maltretiranjem u osnovnoj. Osim ponekog udarca, kontantno sam bila izložena prijetnjama od ‘izbijanja zubi’. Rijetko sam se javljala za riječ, jer nisam htjela skretati pozornost na svoje čudne prste. Bila sam neopisivo nesigurna. Na početku srednje sam se zaljubila, što je u kombinaciji s bezuvjetnim prihvaćanjem ostavilo trajne pozitivne tragove na percepciji same sebe, ali… Istovremeno sam intenzivno konzumirala ženske časopise i reklamne poruke koje su promovirali, što je rezultiralo prijavom na program reformulacije tijela i mršavljenje, vrijedan par tisuća kuna. U ranim dvadesetim dobila sam dijagnozu autoimune bolesti i to mi je okrenulo život naopako i promijenilo prioritete. Ironično je da sam tek nedavno iz zdravstvenih razloga promijenila prehranu iz ‘junk vegetarian’ u zdraviju verziju, te pala na kilažu kojoj sam težila od svoje 15.te. Samo kaj mi te brojke sad uopće nisu bitne.

Šetanje po različitim geografskim duljinama i širinama potaknulo me na razmišljanja kako je sve relativno, prvenstveno ideja ljepote.

Da li se, kako i zašto tvoji matični interesi manifestiraju na polju odijevanja i mode? Drugim riječima, kako oni mogu doprinijeti razvoju i proširivanju (tematskom, diskurzivnom) pisanja o modi?

_ Kada sam intenzivno u nekoj priči, imam potrebu kanalizirati to na neki način. U Aziji sam kupovala autohtoni nakit ili tekstil u svakoj zemlji koju sam posjetila i maštala o tome kako bi bilo divno spojiti sve svoje struke i interese te putovati svijetom. Ne znam koliko će se sve to što mi se događa u glavi odraziti na pisanje, iako ću nastojati raditi na tome, na stilu oblačenja sigurno hoće. Stay tuned. ;)

Advertisements

3 Comments on “I.D. _ ptrkrl”

 1. Lorna says:

  Ovaj dio mi se najviše sviđa: Šetanje po različitim geografskim duljinama i širinama potaknulo me na razmišljanja kako je sve relativno, prvenstveno ideja ljepote.

  Neki dijelovi su jako zanimljivi, pogotovo onaj s privjeskom i japankama+čarape. :D :D

 2. Th. says:

  mozda zato sto sam s tobom najvise komunicirala na forumu, tvoji su mi postovi i najdrazi i najrazumljiviji- nisam znala da je tvoj covjek toliko zivopisno stvorenje :)

 3. hiPop says:

  Prvo sam procitala intervju sa Xaviercat i ona prica o tom nekom modnom sazrevanju, izlasku iz faze poigravanja – ja kod tebe volim sto delujes potpuno modno (samo)svesno+zrelo, a istovremeno nazirem onu detinju radost u ‘cute’ detaljima kojima se cesto poigravas :)

  +++thumbs up sto si, iako je van tvoje ‘comfort zone’, toliko iskrenosti izlila na ovoj stranici pred nama…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s