I.D. _ rr0se

chewbacca

Zašto pišem(o)?
_ Ponekad pogledam neki film, pročitam neku knjigu ili posjetim neku izložbu koju smatram divnom ili užasnom i danima mi se vrti po glavi. Preispitujem vlastite stavove koje uzimam zdravo za gotovo i želim svoje dojmove (i eventualne zaključke) s nekim podijeliti. No od ideje ili inspiracije do samog teksta dug je put pisanja. Više brisanja nego pisanja. Pisanje je svojevrsno razgolićivanje i u samom činu ima nešto egzibicionistički. Vjerojatno zbog tog osjećaja mi je svako škrabanje i tipkanje popraćeno danima oklijevanja, a rezultat često nije zadovoljavajući, no to me motivira da pokušam biti bolja.

Što je tvoja “druga koža”? U čemu se osjećaš najugodnije?
_ Crno, bijelo, rijetko u boji.

Što se s vremenom – otkada si počeo/počela razmišljati o odijevanju kao o nečem vrijednom pažnje – najviše promjenilo u onome što nosiš?
_ Kad sam bila mala, obožavala sam izbaciti svu robu iz ormara na pod i plivati u njoj. Danas imam manje stvari. A i manje eksperimentiram, većina stvari u mom ormaru nalikuje jedna drugoj. Ali više pazim na materijale, krojeve i kvalitetu izvedbe.

S jedne nas strane mainstream mediji bombardiraju pravilima odijevanja, sezonskim trendovima i ‘zabranama’. S druge, postoji niz kritičkih pokušaja da se odijevanje (a onda i moda) demokratizira, podsjeti ljude da je odjeća tu zbog nas, i da svatko moze birati štogod želi dok god se u tome dobro osjeća. Gdje su tvoje privatne granice, i gdje ih, u teoriji, u svojoj glavi postavljaš drugima?
_ Iz odgovora na prethodno pitanje dalo bi se zaključiti da samoj sebi postavljam puno granica, no one su se zapravo pojavile iz potrebe za praktičnošću – tako je bicikl je presudio nekim „pencil“ suknjama, a pješačenje visokim petama. A granice drugima? Gotovo ih i nema.

OOS zagovara prihvaćanje različitosti i prije svega samog sebe, kakav je tvoj odnos prema tvom tijelu?
_ OK smo si. Mislim da sam napokon srasla sa svojim tijelom. Samo da ono ne raste dalje neovisno o meni :)

Da li se, kako i zašto tvoji matični interesi manifestiraju na polju odijevanja i mode? Drugim riječima, kako oni mogu doprinijeti razvoju i proširivanju (tematskom, diskurzivnom) pisanja o modi?
_ Interdisciplinarnost je neizbježna; moda/stil/odjeća ne može se promatrati izvan konteksta u kojem nastaje i izvan vremena, koliko god „bezvremenska“ bila.Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s